انواع قهوه
![](https://farahamtabriz.ir/wp-content/uploads/2022/10/روبوستا-مدیوم.jpg)
قهوههای کشت شده در دنیا همه از یک نوع نیستند و براساس خواص، ویژگیها و محل کشت به انواع مختلفی تقسیم میشوند. از بین تمام گونههای قهوهی موجود در جهان، دو نوع قهوه عربیکا و قهوه روبوستا بیشترین حجم را در بین تمامی گونهها دارند به طوریکه تقریبا تمام حجم قهوههای تجاری موجود در دنیا را این دو گونه تشکیل داده است. اولین تفاوت دانههای قهوه عربیکا و دانههای قهوه روبوستا، محل کشت و شرایط آب و هوایی است که این دو گونه قهوه رشد میکنند.
![انواع قهوه عربیکا و روبوستا _ فروشگاه آنلاین قهوه اوسکافه](https://ooscafe.com/storage/files/shares/Article/%D9%82%D9%87%D9%88%D9%87/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9%20%D9%82%D9%87%D9%88%D9%87-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87%20%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA%DB%8C%20%D9%82%D9%87%D9%88%D9%87%20%D8%A7%D9%88%D8%B3%DA%A9%D8%A7%D9%81%D9%87.jpg)
قهوه عربیکا
پرطرفدارترین و گرانترین گونهی قهوه در بین این دو گونه، قهوه عربیکا است. قهوه عربیکا به دلیل محبوبیت بیشتری که دارد تقریبا حدود 60 تا 70 درصد از حجم تولید قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است. یکی از دلایل گرانی گونهی عربیکا نسبت به گونهی دیگر یعنی روبوستا بالا بودن میزان تقاضا برای این محصول است.
از لحاظ قدمت، گیاه قهوه عربیکا دارای قدمتی بیش از قهوه روبوستا است و اولین گونهی قهوه کشت شده در دنیا است. گیاه قهوه عربیکا بیشتر در ارتفاعات رشد میکند و مزارع تولید این گیاه در ارتفاع 900 تا 2000 متری از سطح دریا قرار دارد.
از دیگر ویژگیهای این گیاه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1. دانههایی تخت و صاف، دانههایی بیضیتر از قهوه روبوستا و دانههایی دارای انحنا در خط وسط لوبیای قهوه از جمله ویژگیهای ظاهری قهوه عربیکا است.
2. میزان کافئین قهوه عربیکا مناطق مختلف با هم متفاوت است اما در حالت کلی میزان کافئین قهوه عربیکا نصف میزان کافئین قهوه روبوستا است و این مقدار چیزی در حدود ۰.۸ تا ۱.۵درصد است.
3. اسیدیته قهوه که نشان دهنده میزان ترشی قهوه است؛ در قهوه عربیکا بیش از قهوهی روبوستا است.
4. در حالت کلی قهوههای عربیکا طعم مطلوبتر و تلخی کمتری نسبت به قهوههای روبوستا دارند.
اگر شما به قهوه با طعم تلخ علاقهمند هستید بهتر است بجای قهوه عربیکا از قهوه روبوستا استفاده کنید.
5. میزان چربی قهوه عربیکا بیشتر از قهوه روبوستا است؛ به همین دلیل باریستاها اگر قصد داشته باشند قهوهای با کرمای خوب تهیه کنند از قهوه عربیکا استفاده خواهند کرد.
6. گیاه قهوه عربیکا مختص مناطق اتیوپی و سودان است اما امروزه این گیاه در کشورهای برزیل، جامائیکا، کلمبیا، کاستاریکا، کنیا، آنتیگوا، گواتمالا، پرو و اتیوپی تولید میشود.
قهوه روبوستا
پس از قهوه عربیکا، دومین گونهی پرطرفدار قهوه در دنیا، قهوه روبوستا است. قهوه روبوستا تقریبا 25 تا 40 درصد از حجم دانههای قهوهی تولیدی جهان را به خود اختصاص میدهد.
قهوه روبوستا قدمتی کمتر از قهوه عربیکا دارد. قهوه روبوستا پس از اینکه بخشی از مزارع قهوهی عربیکای برخی کشورهای آسیایی مانند اندونزی دچار آفت شد و رو به ویرانی گذاشت کشف شد و جایگزین قهوه عربیکا شد.
قهوه روبوستا بر خلاف قهوه عربیکا در مناطق با حداکثر ارتفاع 800 متر از سطح دریا رشد میکند. ارتفاع درختان قهوه روبوستا بر خلاف قهوه عربیکا، تا 12 متر هم است.
از جمله ویژگیهای قهوههای روبوستا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. مقاومت بیشتر در برابر حشرات و آفات گیاهی.
2. دانههایی کوچکتر از قهوه عربیکا، گردتر از قهوه عربیکا، دارای خط صاف در وسط لوبیای قهوه و عدم وجود انحنا در خط وسط لوبیای قهوه از جمله ویژگیهای ظاهری دانههای قهوه روبوستا است.
3. قیمت قهوه روبوستا کمتر از قهوه عربیکا است. البته این موضوع به دلیل کیفیت پایین این گیاه نیست و به دلیل فراوانی و مقاومت بیشتر این گیاه در برابر آفات و حشرات است.
4. میزان تلخی و کافئین قهوه روبوستا از قهوه عربیکا بیشتر است. درصد کافئین این قهوه چیزی در حدود 1.5 تا 4 درصد است.
5. قهوه روبوستا اسیدیته (ترشی) و چربی کمتری نسبت قهوه عربیکا دارد. به دلیل چربی کمتر این قهوه برای تهیه قهوه امریکانو مناسب است.
6. عمده قهوه روبوستای جهان متعلق به کشور اندونزی است و به همین دلیل قهوه اندونزی با روبوستا شناخته میشود.
علاوه بر اندونزی گیاه قهوه روبوستا در آفریقا هم کشت میشود. در حال حاضر و با گسترش استفاده از قهوه در جهان، قهوه روبوستای کشورهای اوگاندا، ویتنام، برزیل، اندونزی و هند به عنوان قهوههای روبوستا با کیفیت در جهان شناخته میشوند.
دیدگاهها